Leinster House,
Dublin

An existing stairhall to the former College of Art, landlocked within other developments in the northern corner of Leinster House, is converted for audio-visual presentation and a television recording studio.

Groups of school children are introduced to the workings of parliament by educational videos and discussions with their local politicians.

Area: 100 sqm
Completion: 2002

The existing space, approximately nine metres cubed, with a central oval rooflight and a single Georgian door to a covered arcade in the forecourt of Leinster House, had become the left-over space between recent rebuilding works for parliamentary offices and the National Library. The strategy was to insert an auditorium, a democratic space, and to locate technical services and recording studio in its undercroft.

A fragmentary amphitheatre is carved out of portland stone, standing slightly skewed within the exisiting shell, its symmetry distorted by the differently fixed positions of rooflight, door, lectern and projection screen.