Scroll →
← Top

Hudson House

A narrow, linear garden behind an existing restaurant on Railway Street, Navan, is the site for this new house. The house is designed in response to the client’s particular requirements. They needed to be near to but separate from their work. They had been living over the restaurant and used an existing courtyard – the hollowed-out shell of a disused workshop – as an outdoor room.

The house is organised around three courtyards with external circulation between living and sleeping zones. The living space and bedroom tower are positioned on either side of the footprint of the former workshop.

Storey-height retaining walls hold back the higher-level neighbours’ gardens on either side of the court, the living room roof is on the same level as the adjoining gardens. The cast-in-situ cranked roof gives the living space a cave-like character. Cave, courtyard and tower are the constituent elements of a concrete house excavated from the existing conditions of the site.

Area:
110m2
Address:
Navan, Co. Meath
Start Year:
End Year:
Category:
Awards:
Exhibitions:
  • American Academy of Arts and Letters 2015 Awards: O’Donnell + Tuomey
    Dublin, Ireland, 29 Oct  – 9 Nov 2015

Publications:

Related Projects

  • Newsletter

You’d like to hear from us via:





We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Website Design and Development: WorkGroup